onsdag 31. juli 2013

Kjøttproduksjonen vår

Mange barn rundt omkring tror vel enda at pølser og kjøttdeig kommer fra butikken, og ingen andre plasser. Vel, slik er det jo ikke her i gården! Allerede som 3 åring kunne eldstejenta fortelle at hun hadde 10 kjøttdeiger gående utenfor soveromsvinduet sitt;) 

Helt siden oppstarten i 2003 har vi foret opp oksekalvene til slakt, og har de siste årene før vi bygde om levert ca 20 okser i året. Ikke så mange akkurat, men det har vært det vi har hatt kapasitet til å gjøre med den plassen vi har hatt til rådighet. Oksene har vært levert til slakteriet når de har vært mellom 12 og 16 måneder, og vi har hatt slaktevekter mellom 260 og 320 kilo, og en god tilvekst. Jo fortere slaktemoden, jo bedre betalt pr dyr(så lenge en slipper trekk for fett selvsagt) og jo fortere ut, jo fortere kan vi fylle på med nye puljer. Kontinuitet er alfa og omega, en tom binge vil være kostbart i lengden om man har nok for.

De første årene så gikk oksene i de bingene som var her, med utrolig dårlig og lav innredning....Flaks for oss at dyra var så rolig, og at den dagen ene siden faktisk gikk i stykker var den dagen siste pulje skulle ut i slaktebilen! Med nybygd kalveavdeling og melkeproduksjon over kvote, hadde vi nå plass til å kjøpe inn oksekalver på et tidlig tidspunkt. Ofte kom kalvene til oss når de var rundt 14 dager gamle. Innredningen i okseavdelingen ble gjort mer forsvarlig og det var bare å fylle opp:)

For å unngå trekk på grunn av møkkete pels, har det vært 5-6 okser i hver binge, og vi har prøvd å vaske oksene de siste ukene før levering. Oksene liker faktisk å bli vasket! Men hva som er best, liten eller stor plass er vi ikke helt enig om. Er de for mange og plassen liten, vil de som står gjerne drite på de som enda ligger, er de for få trappes ikke møkka ned nok, men er de akkurat nok i hver binge så går alt dette greit- enkelt og greit forklart.

Våren 2011 bygde vi om det gamle fjøset og gjorde dette om til oksefjøs. Her har vi 10 binger med plass til 6 okser i hver. Også her er det båndforing, ganskje kjekt. Vi har levert noen okser etter at vi flyttet inn her, og vi ser at vi har gjort endringer i oppforingen, av det positive slaget vel og merke.

Derfor kommer det et lite skryteinnlegg her, må jo ha litt av det også.


Slaktegrafen viser 53 okser slaktet i perioden 1.1.11 – 26.11.12

Slaktealder 14-17 mnd
Slaktevekt snitt egne:  306 kg  innkjøpte: 285 kg
Tilvekst egne:   576 g/d  innkjøpte: 550 g/d
”Møkkatrekk”: Klasse 1 : 3 Klasse 2: 1
Kun NRF okser De erfaringene vi har så langt er at det er en fordel å få oksekalvene til gards og inn i foringsprosessen så raskt som mulig. Tallene viser også at det er litt forskjell på tilvekst innkjøpte og egne. Når vi hadde mindre okser var vi nok litt for rause med kraftforet etter at de hadde vokst fra seg, og det ble en del fett. Dette er derimot i ferd med å endre seg og det lønner seg jo både på den ene og den andre måten. Å produsere mat er kjempespennende og utrolig utfordrende! 
Ingen kommentarer: